Carter Brown: harlequin til mænd!

Det regner! Har du opdaget det? Det pisser ned, og søndagen er over os. I dag skal man ikke andet end at slænge sig på sofaen, hive en bog ned fra reolen og bare læse løs. Det er en plan, som virker hver gang. Med statsgaranti!Carter Brown

Og taler jeg om harlequin-bøger til mænd? Hvad er det nu for en størrelse? Er det Fifty Shades of Gray, bare til mænd? Svaret er nej. Nej, det er det ikke. Det er til gengæld pulp fiction med umådelig mange mord og masse af sex indblandet.

En af mestrene inden for genre var Alan Geoffrey Yates, som i efterkrigstiden blev et litterært fænomen. Han skrev westerns under pseudonymet Todd Conway, kærlighedshistorier og science fiction under hhv. Caroline Farr og Paul Valdez. Det var dog under pseudonymet Peter Carter Brown, senere blot Carter Brown, at han fik sit internationale gennembrud, som hårdslående pulp fiction-forfatter.

Ganske kort skal det nævnes, at Carter Brown har solgt mere end 120 millioner bøger på verdensplan, og det skulle eftersigende kun være Biblen, som er blevet oversat til flere sprog end Carter Brown-serien. Populariteten omkring forfatteren og hans værker medførte såvel radiospil, tegneseriehæfter, tre franske film, en japansk tv-serie, samt en fransk litterær pris for “The most whiskies drunk in a single novel“.

– Til helvede med det! sagde jeg da telefonen ringede. Jeg fortsatte med det, jeg var ved.
– Ah! sukkede blondinen og spandt som en kat. – Det skulle du ikke gøre.
– Det gør jeg heller aldrig, sagde jeg.
– For en, der aldrig gør det, må man sige, at du gør det godt, mumlede hun. Så sagde hun ah! igen. Lyden døde hen dybt ned i hendes hals.
– Jeg talte om at tage telefonen, sagde jeg sandfærdigt. – I øjeblikke som dette spørger man sig selv, hvorfor ham Bell overhovedet gad rode med det stads.

Sådan åbner Carter Brown for godterne i Den hængte blondine (dansk oversættelse, 1961), hvor hovedpersonen, politiløjtnant Al Wheeler, igen har hænderne fulde. Ikke blot med kvinder, men så sandelig også med mord og gåder. Udover politiløjtnanten, som uden sidestykke er Carter Browns foretrukne hovedperson, har han også udgivet bøger med blandt andre Rick Holman, privatdetektiv i Hollywood, og Danny Boyd, New Yorks skarpeste privatdetektiv, i hovedrollerne. Fælles for dem alle er, at de som hovedregel er på mellem 120 til 150 sider lange, og oser af sex. Historierne spænder fra kidnapningssager til mordudgydelser.

Ligesom harlequin-bøgerne er Carter Browns udgivelser letlæselige og uhyrlig nemme at komme igennem. I perioden 1953-68 udgav Carter Brown cirka 150 krimiromaner, hvilket svarer til omtrent 10 romaner årligt. Der er således tale om en form for samlebåndsarbejde fra forfatterens side, hvilket bøgerne selvfølgelig også bærer præg af. Men ligeså let, som Carter Brown skrev dem, ligeså let er læsbarheden. Underholdningsværdien ligger dog ingenlunde under for overstående faktum.

Du kan sikkert finde en eller to Carter Brown-bøger  for en slik i et antikvariat nær dig. Og det synes jeg, at du skal gøre.