Fake it!

 Fake it till you make it!

Sætningen er en floskel. Men den er fortsat aktuel, især når det kommer til at afprøve nye idéer.

Når du sidder i en udviklingssituation, er hypoteser og fast helt fundamentalt. Du skal nemlig ikke spilde tiden med at udvikle noget, der ikke giver værdi i det lange løb. Du skal fake it!

Hvis dit produkt tager et halvt år at bygge, og 90 % skal være færdigbygget før det kan testes, så vil det tage knap fem en halv måned førend du kan finde ud af, om du har ramt rigtigt eller forkert. Det er er dyrt, ikke smart og giver ingen mening.

Men der skal typisk ikke særlig megen effort til, før du kan teste dit produkt, og det er typisk lettere at bygge end du måske tror. Nogle teorier foreskriver, at du kan bygge en prototype og teste den på blot to dage. To dage! Den har kostet dig ganske lidt og derfor, hvis den fejler, er den ikke dyrt at smide ud.

Derfor er test af en facade vejen frem. Hvis du eksempelvis skal udvikle en webshop, så kan du teste den via PowerPoint- eller Keynote-slides med aktive knapper. Det samme kan lade sig gøre, hvis du skal udvikle en afstemningsrapport for dine forretningspartnere. Den faglige korrekthed i data kan ikke testes via en facadebaseret prototype, men du kan få testet om brugerfladen er som kunden ønsker.

Du kan selvfølgelig sagtens bygge en mere realistisk prototype, men det vil tage meget mere tid, og derved længere tid før du finder ud af, om du er på rette vej. Men lad os være ærlige – ikke alle idéer er vinderidéer. Uanset om du løber en risiko med en fed idé, og du er bare ikke sikker på dit produkt, så er det bedre at finde ud af om idéen virker så tidligt som muligt. At spilde tid på forkerte ting er no go.

Frit fortolket over udviklingsgrafer fra Sprint (2016) af Jake Knapp et al., s. 167